Autovrije schoolomgevingen

We leven in jachtige tijden. Ben je al eens rond 16 uur op weg geweest in het centrum van Avelgem? Je waant je in een drukke stad. Aanschuiven in de file,  slalommende fietsers, verkeerd geparkeerde voertuigen, kortom drukte alom. En dat vooral om de kinderen en de jeugd van school op te halen... Niet dat het vroeger beter was, maar wat is er toch mis met te voet of met de fiets van en naar school te gaan? Of het openbaar vervoer?

Zoals het er vandaag aan toe gaat voel je je echt niet veilig om op dat ogenblik met de fiets door het autoverkeer te slalommen. We zitten met het verhaal van de kip of het ei: wie was er eerst en wat komt uit het andere voort? Door al dat autoverkeer voor het ophalen van de kinderen aan de schoolpoort is het een drukte van jewelste en echt niet veilig om kinderen daar te voet te laten gaan of met de fiets te laten rijden.

Daarom gaat Tandem volop voor het STOP!-principe voor de mobiliteits-prioriteiten: stappen wat je kan, trappen voor een afstand tot 7 km, openbaar (collectief) vervoer als het verder is en pas als het niet anders kan, privévervoer met personenwagens.

Laat ons er dus voor ijveren dat er geen auto’s meer zijn aan schooltoegangen als de schoolbel gaat. Ja, dan kunnen we onze kinderen rustig de fiets laten nemen of veilig te voet de weg laten oversteken om naar huis te gaan. Hoe meer kinderen te voet of met de fiets van en naar school gaan hoe minder auto’s dan weer die kinderen moeten komen afhalen of brengen aan de schoolpoort. Dat is pas veilig, goed voor de gezondheid en goed voor het milieu!

Tandem wil deze vicieuze cirkel doorbreken door er resoluut voor te kiezen om rond schooltijd autoverkeer te verbieden in de gemeentelijke straten rond de schooluitgangen of zelfs met een doordacht circulatieplan de schoolomgevingen veiliger te maken opdat kinderen zelfstandig van en naar school kunnen.


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!