Opgelet, spelende kinderen

Tandem gelooft in de toekomst. En de toekomst dat zijn onze kinderen. Tijdens hun ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen in een vrije en veilige omgeving kunnen opgroeien. Wij willen onze kinderen meer speelruimte aanbieden in hun eigen omgeving die hun ontwikkeling bevordert en hun interesses prikkelt. Elk kind zou op enkele honderden meters afstand een speelterrein ter beschikking moeten hebben.


Een gemeente dient een actieve rol op te nemen om ruimte voor jeugd te realiseren. We zien hiertoe enkele mogelijkheden. Avelgem beschikt momenteel over 10 gemeentelijke speelpleintjes. Slechts vier daarvan bevinden zich in Avelgem zelf, waar de meeste inwoners wonen. Een nieuw bijkomend speelterrein zou de nood in de centrumgemeente kunnen ledigen. Bij elke verkaveling dienen er kavels te blijven liggen om er een speelpleintje, een trapveldje of een parkje aan te leggen. Op bestaande verkavelingen dient gekeken te worden hoe de speelwaarde omhoog kan. We willen die verschillende speelterreintjes langs verkeersluwe wegen met elkaar verbinden en zo groene “speelweefsels” creëren.  

Deze groene “speelweefsels” passeren ook door het centrum van de gemeente. Open ruimtes waar natuurelementen als speelgoed worden aangebracht, zoals boomstammen, aardeheuvels, stapstenen, waterpartijen... Daarnaast kunnen verouderde gebouwen gesloopt worden en vervangen door parkjes en speelterreintjes. Zo wordt er ook een stukje natuur in de gemeente getrokken. Het ‘groen’ uit de Scheldemeersen de gemeente binnenhalen, als het ware.

Momenteel kunnen tijdelijke speelstraten aangevraagd worden. In woonwijken zien wij mogelijkheden om over te gaan tot permanente speelstraten.

Naast de creatie van een groen speelweefsel en de komst van een bijkomend speelplein, wil Tandem ook de klemtoon leggen op het onderhouden en tijdig renoveren van de bestaande speelinfrastructuur.


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!