Mijn hart gaat sneller slaan als mijn fiets in het droge kan staan

Wist je dat Avelgem 15.5 km lang is van Kerkhove tot Bossuit en dat onze gemeente op zijn breedst, van de Schelde tot aan de grens met Heestert, bijna 3 km breed is? Binnen Avelgem kun je dus makkelijk al je verplaatsingen per fiets doen.

De mobiliteitsvisie van Tandem vertrekt vanuit het STOP-principe: Stappen wat je kan, Trappen voor een afstand tot 7 km, Openbaar (collectief) vervoer als het verder is en pas als het niet anders kan Privévervoer.


Wij opteren er niet alleen voor om de weginfrastructuur aan te passen aan wandelaars en fietsers . Ook de andere infrastructuur dient op maat uitgewerkt te worden. Als je naar het gemeentehuis fietst of naar Spikkerelle, WZH Ter Meersch, de Bib of het Sociaal Huis… waar geraak je dan je fiets veilig kwijt? En moet hij dan in regen en wind wachten tot je terug bent? Of ver verwijderd van de ingang? 

Aan een auto ‘kwijt’ raken is doorheen de jaren wel gedacht. Dicht bij de deur is er wel een parkeerplaats voor auto's voorzien. Met Tandem willen we een dichte parkeerplaats bij de deur van alle gemeentelijke gebouwen vrijhouden voor een overdekte stalling voor de fiets. Zo willen we het gemakkelijker maken voor wie zich met de fiets verplaatst. Ook deelfietsen willen we uitproberen. Een fietsherstelpunt via sociale economie lijkt ook geen overbodige luxe, nu Avelgem vanaf 2019 een fietssnelweg krijgt op het Guldensporenpad.

Fietsen heb je tegenwoordig in allerlei vormen en formaten. Schuthuisjes of fietsrekken dienen hierop voorzien te zijn. Alsook de nabijheid van laadpunten voor de elektrische fiets. En ook voor bakfietsen en tandems stellen wij oplossingen op maat voor.

Net als in stad Kortrijk gebeurt, wil Tandem inspanningen doen tegen fietsdiefstallen: meer prioriteit door het parket, onze camera’s gebruiken om dieven op te sporen, het graveren van fietsen aanmoedigen, en aangifte van fietsdiefstallen vergemakkelijken. Zo hoeft de fietser zich geen zorgen te maken dat zijn transportmiddel wordt ontvreemd.

Ook aan de medewerkers van de gemeente denken we. Met ons voorstel zetten ze hun fiets op de eerste rij en zorgen wij dat ze zelfs een douche kunnen nemen om fris aan de slag te gaan. De fietsvergoeding voor woonwerkverkeer wil Tandem voor onze medewerkers op het Vlaamse maximumbedrag brengen. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!