Kwalitatief wonen = de norm

Voor Tandem staat gezondheid centraal. Gezond leven in een gezonde woning. Wie het (financieel) moeilijk heeft in het leven kan zich geen dure woning veroorloven. De gemeente moet mee zorgen dragen voor voldoende sociale woningen, een voldoende waaier van kleinere woningen voor alleenwonenden en grotere voor gezinnen. Sociale woningen geïntegreerd in de gemeente, want een sociale mix zorgt voor een gezonde samenleving.

De gemeente helpt sinds 2017 om de wachtperiode te overbruggen met een ondersteuningspremie, ingevoerd door toedoen van Schepen en Tandem-kandidaat Annicq Verschuere. Zo wordt het budget voor de huur verhoogd en kan een betere woning gehuurd worden, in afwachting van een sociale woning.

Voor Tandem moet de gemeente alle bestaande huurwoningen screenen. Op zoek gaan naar woningen die voldoen aan de Vlaamse kwaliteitseisen en ze dan voorzien van een kwaliteitslabel. Zo is het voor de potentiële huurder makkelijk om een gezonde woning te vinden. De screening moet eigenaars helpen om hun panden een kwaliteitsboost te geven. Na de screening kan een renovatiecoach helpen om passende investeringen te doen en hiervoor ondersteuning te halen bij bestaande premies. Op die manier werkt Tandem aan kwaliteitsvollere en gezondere woningen.

Eigenaars vinden sociaal zwakkeren vaak niet de gepaste huurders, ze vrezen voor de kwaliteit van hun pand, ze vrezen de huur niet te zullen ontvangen. Bij de screening kunnen de mogelijkheden en de voordelen van het betrekken van een Sociaal Verhuurkantoor aangebracht worden. Zo kunnen meer sociaal zwakkeren een betere woning betrekken en hebben de eigenaars de zekerheid hun pand in goede staat terug te krijgen en houden er nog een extra financieel voordeel aan over. 

Tandem wil dat de gemeente bij het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning, voorwaarden oplegt om tot een betere kwaliteit van de woningen te komen. Kwaliteit op menselijk, ecologisch en ruimtelijk vlak. Zo willen we opleggen dat in appartementsgebouwen de lift voldoende groot is zodat de hulpdiensten patiënten op een brancard naar beneden kunnen brengen via de lift.  Zo willen we dat bij de bouw van appartementsgebouwen niet alleen voldoende parkeerplaatsen voor auto’s worden voorzien, maar ook ruimte om fietsen te stallen en een plaats om aan de fietsen te sleutelen. Zo willen we voorwaarden opleggen voor de opvang en gebruik van het hemelwater en waterdoorlatende verhardingen voor de opritten en parkings. Zo willen we vermijden dat bouwprojecten zoals naast het oud stationsgebouw de ruimtelijke kwaliteit van onze gemeente voor tientallen jaren naar beneden haalt.   

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!