Op jouw gezondheid

Tandem gaat voluit voor een gezonder Avelgem. Wat betekent dit? Dat is een gemeente die werk maakt van een breed preventief beleid voor zijn inwoners. Een beleid dat ijvert voor gelijke gezondheidskansen voor iedereen, zonder uitzondering. Een gemeente die streeft naar een optimale gezonde werk- en leefomgeving. Het gaat ook om het bevorderen van de persoonlijke gezondheid. Onze bijzondere aandacht gaat naar het ondersteunen en helpen van mensen die het financieel moeilijk hebben, want armoede werkt ongezond leven in de hand. Dokters- en tandartsbezoeken worden uitgesteld, noodgedwongen gaat men voor goedkope en ongezonde voeding en is men daar bovenop ook nog vaak slecht behuisd.

Gezondheid houdt de mensen terecht sterk bezig. Dit is ook de bekommernis van Tandem. Stoppen met roken, gezondere voeding, minder alcohol, drugs bannen, meer sporten en bewegen, ... Dat laat je toch niet onberoerd? Maar ook een gezonde leefomgeving ligt iedereen nauw aan het hart. De vraag naar meer groene ruimte, gezondere lucht, een stressvrije werk- en leefomgeving was nog nooit zo groot.

Een gezond Avelgem betekent voor Tandem een aantrekkelijke gemeente. Hoe Avelgem eruit ziet met zijn woningen, winkels, appartementsgebouwen en straten is belangrijk. Het oog wil ook wel wat en heeft zijn weerslag op het zich goed voelen in de buurt. Daarom moet de Avelgems pretfactor naar omhoog. Het aanbrengen van groene oases, waterpartijen, speelstraten, fietsstraten komt ieders gezondheid ten goede. Gezonde mensen zijn tevreden mensen, blije en gelukkige mensen. Hoe ziet Tandem een gemeentelijk preventief gezondheids-beleid? In grote lijnen kunnen we onze beleidsvisie herleiden tot drie belangrijke speerpunten. 

1. Het informeren en sensibiliseren over gezondheid in zijn brede betekenis .
2. De lokale leefomgeving gezonder maken.
3. Het maken van afspraken die gezond gedrag stimuleren en belonen en ongezond gedrag ontmoedigen.

Tandem wil uiteindelijk voor iedereen een lang gezond en zelfstandig leven.

Werken aan gezondheid is een beleid voeren dat niet meer denkt in hokjes, maar de samenhang overziet en globaal denkt. Bij het nemen van een beleidsbeslissing, moeten de beleidsmakers zich afvragen wat de gevolgen zullen zijn voor de gezondheid van alle Avelgemnaren. Een beleidsbeslisssing moet de gezondheidstoets doorstaan.

Tandem gaat niet alleen voor welvaart en het welzijn voor de Avelgemnaren, maar wil de lat verleggen van een “leefbaar” naar een “leefgraag” Avelgem.


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!