Alleenwonen is geen straf 

Onze samenleving is voortdurend in verandering. Op een generatie zijn de kernen van onze samenleving, de gezinnen, behoorlijk geëvolueerd. Er was het ‘normale’ gezin met 2 volwassenen en kinderen, waarbij papa uitwerken ging en mama het huishouden bestierde, 2 jobs en 1 inkomen…. Het evolueerde naar een gezin waarbij zowel mama als papa uitwerken gaan en er 2 inkomens aan overhouden voor 3 jobs. Elk zijn betaalde job en het huishouden moet samen gerund worden.

Die evolutie maakt beide partners economisch onafhankelijk van elkaar. Voor die onafhankelijkheid is gestreden. Laat ons wel wezen, gestreden voor een onafhankelijke positie voor de vrouw in de huidige maatschappij. De duurzaamheid van een relatie wordt niet langer alleen op economische gronden bepaald, maar eerst en vooral op emotioneel vlak. Een op de drie relaties houdt niet eeuwig stand. Die keuzevrijheid is een verworvenheid. En toch heeft het zijn economische gevolgen.

Scheiden doet niet alleen emotioneel lijden. Beide ouders hebben huisvesting nodig, mét onderdak voor de kinderen. Alleen wonen heeft zijn prijs. Vaste kosten blijven of je nu alleen woont of met twee. Huur moet je blijven betalen, of ben je eigenaar dan blijft de onroerende voorheffing (grondlasten). De verwarming draait niet op halve kracht, ’s avonds zit je niet in het halfduister. Ook de nutsbedrijven werken forfaitair: je energie- en watermeter heeft dezelfde huurprijs als alleenwonende of in een gezin met meerdere leden.

Kortom Tandem wil een sociale correctie. Een premie voor alleenwonenden, ondersteunt een groep die extra financiële lasten heeft. En niet eens een kleine groep. 1.313 Avelgemnaren wonen alleen en daar bovenop nog eens 365 zijn alleenwonende ouder.

Een belangrijk deel van de groep alleenwonenden behoort tot de categorie 65 tinten grijs. En net voor de groep van de senioren wil Tandem dat ze lang en gelukkig zelfstandig thuis blijven wonen. Alleen als er te veel zorgnoden zijn houden we een plaatsje vrij in een residentiële instelling. Zeker ook voor deze deelgroep, die rond moet komen met een pensioentje, die zich moet laten omringen met extra zorg, die vaak hogere medische kosten heeft is een extra steuntje om gelukkig thuis te blijven wonen welgekomen. In een armoede-bestrijdingsplan moet specifiek aandacht zijn voor deze senioren.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!